Uitlijnen fundatie windmolen zonder inzet van duikers

Als de fundatiepaal (ook monopile of MP genoemd) van een windmolen in zee is geplaatst, kan er daarna een transition piece (of TP) op geplaatst […]

Als de fundatiepaal (ook monopile of MP genoemd) van een windmolen in zee is geplaatst, kan er daarna een transition piece (of TP) op geplaatst worden. Op deze TP zal later de toren van de windmolen zelf geplaatst worden, maar eerst dient de TP te worden uitgelijnd. Dit gebeurt door één van de drie de stelvoeten aan te draaien. Dit gebeurt met een HYTORC Avanti, die met een op maat gemaakte reactie-arm op de stelvoet zit, en een automatische pomp met slagenteller, zodat de verlenging zeker is. Deze reactiearm valt aan twee zijden tussen verticale rails, waardoor de sleutel na gebruik van de stelvoet afgetakeld kan worden. Als de TP waterpas staat, wordt de TP met grout permanent aan de MP bevestigd. Als de grout is uitgehard, worden de stelvoeten 5 cm omhoog gedraaid, waardoor er geen metaalcontact meer is. Daarna worden de hydraulische momentsleutels omhoog gehesen en kunnen op de volgende TP gebruikt worden.

Voorheen werden er voor deze werkzaamheden duikers ingezet. De duikers maakten gebruik van hydraulische vijzels (of tensioners) om de TP mee uit te lijnen en op te tillen. Deze methode bleek erg kostbaar en daarbij ook nog eens onbetrouwbaar. Naast de extra kosten voor de inzet van duikers hebben vijzels de eigenschap na verloop van tijd kracht te verliezen. Dit leidde ertoe dat de TP tijdens het drogen van de grout uit het lood ging staan.

De Avanti hydraulische momentsleutel werkt als betrouwbaar alternatief voor hydraulisch vijzelen.